سرویس جهان مشرق- مناقشه چین و تایوان، هر روز ابعاد رسانه ای و میدانی جدیدی پیدا می کند و شاهد اتفاقات و اخبار جالب و بعضا عجیبی هستیم. البته، در ماه های اخیر، این مناقشه با واکنشهای میدانی و عملیاتی طرف چینی مواجه شده که شائبه هایی مبنی بر افزایش احتمال تقابل نظامی و سخت را در پی داشته. اگرچه، برخی کارشناسان شرق آسیا بر این باور بودند که این مناقشه، عمدتا رسانه ای است که واقعیت میدانی چندانی را یدک نمی کشد و برخلاف اعلام غربی ها و برجسته سازی که صورت می گیرد، اساسا پکن در کوتاه و حتی میان مدت، تن به هیچ اقدام نظامی و خشنی نخواهد زد.
بیشتر بخوانید:
آیا چین به تایوان حمله خواهد کرد؟
ورود چین به صنعت خودرو را جدی بگیرید!
خلاصه حرف پکن در جنگ غزه چیست؟
آیا چینیها در جنگ غزه کشته شدهاند؟
اما برخی تحلیلگران گمانه دیگری را مورد توجه قرار داده اند؛ استقبال نسبی پکن از فضای رسانه ای و تبلیغاتی کنونی در جهت ایجاد همبستگی بالاتر ملی و اجتماعی. در واقع، شی جینپینگ که از سال 2012 زمام امور را در چین برعهده گرفته، همواره سیاست دوستانه و همکاری با تایوان داشته و رویدکرد نظامی و سلبی را پی نگرفته. اما فشارهای اقتصادی ناشی از شیوع کرونا و توقف رشد خیره کننده چینی ها به واسطه قرنطینه و محدودیت های آن باعث شده تا دولت "شی" که همراهی و همبستگی ملی را متزلزل می بیند، از این ماجرا در جهت وحدت توده ها بهره ببرد. دولت با ارتقای روحیه ملی و همبستگی اجتماعی، اذهان را از موضوعات مالی کمی دور کرده و فضای بهتری را برای خود ایجاد کرده که دستاوردی قابل تامل برای شی و یارانش به شمار می رود.
البته، نباید فراموش کرد که در آستانه بیستمین کنگره ملی چین، رئیس جمهوری فعلی به عنوان نمادی از حفظ وحدت و یکپارچگی این کشور پهناور شاخته شده که در این مسیر، مقتدرانه برابر تایوان و تحرکات آمریکا ایستاده و کوتاه هم نمی آید. او اکنون در نقش یک رهبر مقتدر قرار گرفته که همه فشارها و تهاجم ها را دفع می کند با یک هدف؛ حفظ تمامیت ارضی چین به عنوان یکی از اصلی ترین قدرت های جهان کنونی. به همین دلیل، مناقشه کنونی به صورت محدود و رسانه ای، مورد استقبال پنهان پکن نشینان هم قرار دارد ...